Metronome Prague Warm Up 2021 a Metronome Prague 2022

Metronome Prague

10/8/2021

Dekonstruovaná kytara sochaře Michala Cimaly, která je hlavním prvkem nového designu festivalu Metronome
Metronome Prague

10/8/2021

Největší pražský hudební festival se zahřívá na velký comeback v roce 2022. Vrátí se silnější než před vynucenou pauzou.

Metronome Production

červenec 2021

• invence, s jakou se pořadatelé přizpůsobují neustálým změnám protipandemických opatření a možností, které mají jako organizátoři veřejných akcí

• optimismus a odhodlání, s jakými se k celé situaci staví – nenechali se zastrašit a po náročném období se chtějí v roce 2022 vrátit silnější než dřív

• mezinárodní ambice programu a odvaha zvát do Prahy významné osobnosti světové hudební scény
  • přínos k definici a praktickému otestování hygienických pravidel a postupů, které umožňují bezpečný průběh velkých kulturních akcí i během stále probíhající pandemie

Popis projektu

Festival Metronome, jehož první ročník se na pražském Výstavišti konal v roce 2016, si za první čtyři roky existence vydobyl pozici jedné z nejvýraznějších hudebních událostí v České republice. Organizátorům Davidu Gaydečkovi, Martinu Voňkovi a jejich týmu se podařilo představit českému publiku hvězdy z celého světa, z nichž některé se u nás do té doby na festivalových pódiích ještě neobjevily. Mezi největší jména, která na Metronome zatím zavítala, patří třeba Kraftwerk, Primal Scream, Morcheeba, Sting, Iggy Pop, Chemical Brothers nebo Massive Attack stejně jako mnoho uznávaných interpretů z české scény.

V létě 2019 dorazilo na festival bezmála dvacet tisíc návštěvníků. Pro rok 2020 plánovali pořadatelé výrazné rozšíření akce, prodloužení programu ze dvou na tři dny a mnoho dalších obohacení, která lehce tajemně popisují jako „kouzelnou krajinu plnou zážitků a momentů, ve které se návštěvníci budou cítit jako Alenka v říši divů“. Právě v té se ale nakonec ocitli oni sami, když jim organizaci pátého ročníku nejprve extrémně zkomplikovala a nakonec úplně znemožnila pandemie koronaviru. Rozhodli se ale, že své fanoušky nenechají úplně bez festivalu, v září uspořádali akci s koncerty předních českých a slovenských kapel, kterou férově nazvali Půlmetronome, a držitelům vstupenek na odložený Metronome na ni nabídli vstup zdarma. Zásadní roli sehráli také v koordinaci společného programu několika pražských festivalů pod hlavičkou Praha Září.

Letos se situace do značné míry opakuje. Přes veškeré snahy a naděje museli pořadatelé festival Metronome odložit o další rok, ale stejně jako loni si nenechali vzít vítr z plachet a na září připravují pod heslem „Musíme to nažhavit“ festival Metronome Prague Warm Up 2021 – tři dny zábavy a hudby různých žánrů pro všechny věkové vrstvy fanoušků. Tentokrát se však neomezí jen na domácí kapely, ale představí i několik světových hvězd. Festival navazuje na to nejlepší, čím v minulých letech přispěl Metronome Prague domácí kulturní nabídce. A to nejen v některých programových bodech, ale i co do komfortu pro návštěvníky, který je letos logicky opět spojen i s dodržováním všech hygienických opatření předepsaných pro kulturní a společenské akce.

Odhodlání pořadatelů přinášet veřejnosti kulturu a hudbu i v komplikované době a jejich mezinárodní ambice pro nás byly stejně jako v minulém roce hlavním důvodem, proč jsme se rozhodli je finančně podpořit. Zároveň jim dar umožní připravit Metronome Prague 2022 tak, aby nemuseli slevovat ze svých plánů a vizí, které si vysnili už přede dvěma lety, a mohli potvrdit svou pozici největší hudební akce v hlavním městě.