Metronome Prague Warm Up nažhavil hudební scénu a prověřil fungování kulturních akcí po pandemii

Metronome Prague

29/9/2021

Morcheeba na festivalu Metronome Prague Warm Up 2021
Metronome Prague

29/9/2021

Pod heslem „Musíme to nažhavit“ proběhl v polovině září na pražském Výstavišti Holešovice festival Metronome Prague Warm Up 2021. S podporou Nadace PPF přinesl spoustu skvělé muziky a několik zajímavých zjištění.

„Když o sobě nedáte dva roky vědět, tak je pak ten návrat mnohem těžší,“ shrnuje za pořadatele David Gaydečka, co na letošním už druhém nestandardním ročníku festivalu vnímá jako jednu z nejdůležitějších věcí. „Takže jsme vděční všem návštěvníkům i partnerům, díky kterým se letošní Metronome Prague Warm Up mohl konat.“

Přestože akce měla ve srovnání s předcovidovými ročníky celkově menší měřítko, z ambiciózního mezinárodního programu bylo hned jasné, že pochází ze stejné dramaturgické dílny. A ocenili to i fanoušci, kteří na sociálních sítích i přímo během festivalu na pražském Výstavišti dávali najevo svůj vděk a radost, že mohou konečně zase vyrazit ven za skvělou živou hudbou.

Pro pořadatele byl festival zároveň příležitostí otestovat, co dnes vlastně znamená pořádat kulturní akci, a zmapovat si tak terén pro příští „velký“ ročník. Zjistili několik zajímavých věcí, které ukázaly, že pandemie fungování kulturní sféry dost proměnila. „Diváci si zvykli věnovat se i jiným aktivitám, a tak na akci přijdou spíš později než dřív. Asi se taky naučili  chodit dřív spát, takže celkově stráví v areálu méně času. Příští rok to ale zas může být blíž původnímu stavu před pandemií,“ popisuje David Gaydečka nejvýraznější zjištění a pokračuje: „Taky není vždycky snadné postavit tým spolupracovníků, protože práci v kultuře hodně poznamenala nejistota a velká fluktuace. Hlavně jsme ale cítili velkou radost a stmelení lidí, kterým záleží na kultuře. Projevovalo se to různě – třeba i tak, že nám zatleskali, když jsme na pódiu něco řekli. To bylo fajn a z dřívějška jsme na to nebyli zvyklí,“ říká David s úsměvem.

Metronome Prague Warm Up podle plánu „nažhavil hudební scénu“. A vzhledem k tomu, že nedávno pořadatelé ohlásili legendární Underworld jako dalšího headlinera pro příští ročník, v jehož programu už září Beck nebo Nick Cave, vypadá to, že se máme na co těšit.