Cirk La Putyka poskytuje dočasný domov a zázemí ukrajinským studentům cirkusového umění

Logo Cirk La Putyka

Cirk La Putyka

27/3/2022

Představení BOOM vol. 1, které nazkoušel Cirk La Putyka se studenty kyjevské cirkusové školy
Logo Cirk La Putyka

Cirk La Putyka

27/3/2022

Cirk La Putyka společně se svou domovskou scénou Jatka 78 přivítali v Praze třicet ukrajinských imigrantů – převážně studentů divadelního a cirkusového herectví z Kyjeva. Nabídli jim nejen ubytování, ale i pokračování studia a tréninku a minulý týden s nimi nazkoušeli a odpremiérovali nové představení. Rozhodli jsme se k jejich pomoci připojit a podílet se na nákladech na zajištění výuky a zázemí pro zástupce nové generace ukrajinských umělců.

Naši partneři, které jako Nadace PPF podporujeme, nám opakovaně potvrzují, že jsme si je zvolili dobře. A to nejen svojí tradiční činností, ale i aktivní pomocí, kterou v současné době nabízejí druhým. Soubor Cirk La Putyka v čele s Rosťou Novákem ml. hned v prvních dnech konfliktu inicioval příjezd ukrajinských studentů do Prahy. Zajišťují pro ně ubytování, stravování a administrativní výpomoc a především jim poskytují prostor, aby mohli dělat to, co je jim nejbližší – cirkusové umění. Organizují jim výuku, aby zachovali kontinuitu jejich tréninku, ale také jim v jejich nelehké situaci vytvářejí co nejlepší podmínky pro život. Rozhodli jsme se také podat pomocnou ruku a podílet se na nákladech na zajištění jejich výuky a zázemí.

Třicet studentů Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění ve věku od 15 do 21 let a čtyři jejich učitelé v současnosti bydlí v budově Jatek 78 a v bytech v areálu holešovické tržnice. Přímo v divadle se učí, trénují a mají tu taky hodiny angličtiny.

V úterý 22. 3. je mohli diváci vidět na jevišti v benefičním představení BOOM vol.1, které je výsledkem jejich spolupráce s nejmladší generací herců La Putyky, se kterými je spojuje nejen láska k cirkusu, ale i vědomí vážnosti a dosahu událostí jen pár set kilometrů východně od našich hranic. Zatím jediné plánované představení bylo zcela vyprodané a celý večer byl plný emocí. Na jeho konci dostali diváci ukrajinské speciality boršč a chleba ve vajíčku jako připomínku okolností celé události. Následoval dlouhý potlesk vestoje. Výtěžek ze vstupného dosáhl 130 000 korun a pořadatelé ho věnovali do sbírky, kterou na podporu ukrajinských studentů zřídili na Darujme.cz.

Podívejte se na celý záznam představení:

Pod názvem BOOM La Putyka v současné době připravuje představení, které podporujeme z prostředků Nadace PPF. Premiéru bude mít v září a je výjimečné mimo jiné tím, že v něm účinkují pouze členové company Cirk La Putyka z jedné, té právě nastupující generace.

Členové souboru Cirk La Putyka pomáhají i daleko od pohodlí své domovské scény. Vědí, že na východ od našich hranic je spousta lidí, kteří teď svou oblíbenou kulturní instituci nějaký čas nenavštíví. Proto se ve spolupráci s Člověkem v tísni rozhodli přinést trochu umění a radosti na slovensko-ukrajinské hranice a do vlaků, které z nich odjíždějí. „Věříme, že přechod hranic je důležitým milníkem celé cesty a je potřeba ho všem nějak zpříjemnit. Víme, že to válku nezastaví, ale pokud to vykouzlí úsměv na tváři třeba jen jednomu člověku, stojí to za to,“ shrnuje jejich motivaci šéf company Rosťa Novák.