Svět knihy 2024

Svět knihy 2024

Svět knihy Praha

16/5/2024

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha je největším svátkem literatury v České republice. Jeho součástí je už podruhé programová sekce Central and East European Book Market, která loni vznikla s naší podporou. Slouží jako platforma pro setkávání a výměnu zkušeností profesionálům z knižní branže v zemích středoevropského a východoevropského prostoru. V roce 2026 bude Česká republika čestným hostem největšího knižního veletrhu světa Buchmesse ve Frankfurtu a právě CEEBM ji tam má jako jedna z institucí reprezentovat.

Svět knihy

květen 2023

• Svět knihy Praha je každoročně největší literární a knižní událostí v České republice
  • programová sekce Central and East European Book Market má ambici udělat z festivalu centrum setkávání profesionálů v oblasti mezinárodního obchodu s knižními právy pro střední a východní Evropu a loňský pilotní ročník ukazuje, že se tuto ambici daří naplňovat
  • Svět knihy a CEEBM budou reprezentovat Českou republiku na největším knižním veletrhu světa Buchmesse ve Frankfurtu v roce 2026

Svět knihy Praha je už dvacet devět let největší knižní událostí v České republice, kterou během čtyř dnů navštíví na Výstavišti Praha přes 50 000 lidí. Pravidelně se jí účastní kolem 400 vystavovatelů a 800 účinkujících spisovatelů, ilustrátorů, překladatelů, odborníků a dalších aktérů knižního průmyslu ve zhruba pěti stovkách doprovodných programů. Na veletrhu a festivalu se prezentují hosté ze 40 zemí světa.

Kromě prezentace ukrajinské literatury, která byla cílem nadační podpory v loňském roce, se spolupráce Nadace PPF se Světem knihy soustředí na tříletou podporu projektu Central and East European Book Market, který pořadatelé spustili před rokem. Ambicí festivalu je totiž stát se v oblasti mezinárodního obchodu s knižními právy výkladní skříní regionu střední a východní Evropy. Tomu napomůže právě platforma, která slouží pro setkávání a navazování kontaktů mezi knižními profesionály, tedy především vydavateli a literárními agenty, z celého světa.

„Central and East European Book Market je pro Svět knihy klíčový projekt. Pomáhá nám rozhýbat obchod se zahraničními právy a licencemi na knihy. To je důležité právě v okamžiku, kdy Česká republika bude v roce 2026 čestným hostem na největším knižním veletrhu světa ve Frankfurtu. Díky podpoře Nadace PPF již nyní naše platforma snese srovnání v evropském měřítku.“

– Radovan Auer, ředitel Mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha

Zájem o tento festivalový projekt po pilotním ročníku výrazně vzrostl, což potvrzuje jeho význam pro mezinárodní obchod s knižními právy v našem regionu. Minulý rok se do něj zapojilo zhruba 30 zahraničních účastníků, letos jich organizátoři očekávají 60. Roste také počet nakladatelství, která CEE Book Market navštíví. Loni jich bylo 10, letos jich má být 48. Letošní ročník provází i markantní nárůst zájmu o individuální obchodní schůzky, kterých je mezi lidmi z literární branže týden před zahájením festivalu naplánováno už dvě stě.

Mimo jiné díky naší podpoře se industry sekce Světa knihy mohla velmi rychle posunout takřka z nuly na světovou profesionální úroveň. Stává se tak silnou platformou, která nás bude moci se ctí zastupovat na největším knižním veletrhu světa Frankfurter Buchmesse, kde bude Česká republika v roce 2026 čestným hostem.

Program letošního ročníku CEEBM, který se koná ve dnech 23. a 24. května 2024 v pavilonu Bohemia na pražském Výstavišti, zohledňuje letošní čestné hostování německy mluvících zemí na Světě knihy – a to jednak výrazným zastoupením nakladatelů z této oblasti, jednak zapojením odborníků z těchto zemí do specializovaných diskusí.