Kolo pro život 2023: nová lokalita v seriálu, inspirativní ambasador a další rok sportovních zážitků pro každého

Logo Kolo pro život

26/4/2023

Cyklisté v cíli závodu Znojmo Burčák Tour Kooperativy 2022 ze seriálu Kolo pro život
Cyklisté v cíli závodu Znojmo Burčák Tour Kooperativy 2022 ze seriálu Kolo pro život
Logo Kolo pro život

26/4/2023

Největší seriál veřejných cyklistických akcí v Evropě zahajuje svou 24. sezónu, čtvrtou s naší podporou. Dnů plných sportu, zábavy a zážitků pro celou rodinu od vnoučat po babičky a dědečky se letos jako ambasador bude účastnit nejúspěšnější český himálajský horolezec Radek Jaroš. A v termínové listině přibyla jedna staronová a jedna zcela nová lokalita.

leden 2023

• seriál závodů nabízí sportovní zážitek pro každého, bez omezení věku nebo výkonnostní kategorie, a propaguje tak sport v mimořádně širokém záběru
  • skvělá příležitost pro rodinné trávení volného času
  • vysoká úroveň zázemí a servisu pro účastníky, která na podobných akcích nebývá zdaleka obvyklá

Popis projektu

Kolo pro život je seriál víkendových amatérských cyklistických závodů pro všechny bez rozdílu věku a výkonnosti, včetně malých dětí a starších ročníků, a dokonce i pro ty, kdo se rozhodnou dělat cyklistům doprovod. Hlavním cílem organizátorů je nabídnout zábavu lidem, kteří mají rádi horská kola a vše s nimi spojené. Každý si vybere svoji trasu nebo zábavu v rámci bohatého doprovodného programu.

Ročně vyrazí na trasy Kola pro život a dětského seriálu NOVA Junior Trophy několik desítek tisíc dospělých i dětských cyklistů. To je nejlepší důkaz, že si závody „pro život“ vedle polykačů kilometrů, kteří soupeří o umístění na stupních vítězů, užijí i úplně normální cyklisté. Ti mohou zvolit kratší tratě nebo nezávodní vyjížďku v pohodovém tempu po boku přátel, rodiny a dětí.

Právě propagace sportu mezi dětmi je jedním z důvodů, proč se ambasadorem ročníku 2023 stal horolezec Radek Jaroš, první Čech a patnáctý člověk na světě, který získal Korunu Himálaje – zvládl čtrnáct výstupů na čtrnáct nejvyšších hor planety. „Vím, jak je pohyb důležitý a potřebný pro děti. Je nutné je motivovat k tomu, aby něco dělaly. Právě v tomhle vidím svoji parketu a budu rád, když právě v tomto směru přispěji,“ říká nový ambasador, který má kromě horolezectví vášeň i pro cyklistiku. „Každý má svůj Everest. Anebo by měl mít. Může ležet v jakékoli výšce a vlastně to může být cíl v kterémkoli sportu. Mým cyklistickým Everestem byla Crocodile Trophy, osmidenní etapový závod v Austrálii. A cílem bylo dojet, vydržet. Stejně tak na Mont Ventoux, kde jsem třemi výjezdy ze všech stran vstoupil do klubu bláznů. Nešlo o čas. Jde o to jít za svým snem, cílem,“ dodává Jaroš.

Letošní ročník bude mít dvě zastávky navíc. Po roční pauze se Kolo pro život vrací na „Kraličák“, zcela novou destinací je pak Hluboká nad Vltavou, kde se závod pojede v nádherné lokalitě a bude mít komfortní zázemí ve sportovním areálu.

V rámci doprovodného programu nabízejí organizátoři na všech zastávkách i Bike Academy, kde zájemce vyučují jízdě na horském kole ostřílení jezdci, nebo takzvaný pumptrack, modulární dřevěnou dráhu, kde děti i dospělí potrénují rovnováhu a koordinaci pohybů celého těla. Právě rozvoj těchto dvou výukových zón v rámci podpory Kola pro život už několik let akcentujeme. Důležité je pro nás také to, že tu mohou sportovat různé výkonnostní i věkové kategorie dohromady. V závodech tak nejde jen o sportovní výkony, ale jsou taky skvělou příležitostí pro rodiče a jejich děti aktivně strávit společný čas. To všechno jsou důvody, proč Kolo pro život podporujeme už čtvrtým rokem.