Čas ticha: socha Jaroslava Róny pro Památník ticha

Model sochy Jaroslava Róny Čas ticha

Čas ticha

14/1/2024

Ze stotunového bloku žuly, který byl vytěžen na oslavu stého výročí založení Československa, vzniká monument na památku obětí holokaustu a perzekuce. Stane se součástí památníku, jenž nabídne moderně pojatou expozicí připomínající složité dějiny dvacátého století, ale stane se také prostorem pro diskusi a kritickou reflexi nedávné minulosti.

Róna Sculptures

červen 2023

• Jaroslav Róna je jedním z nejvýraznějších českých umělců
  • jeho socha Čas ticha přispěje k roli Památníku ticha v pražských Holešovicích jako místa, které umožní zejména mladým lidem pochopit, jaké okolnosti vedly k hrůzám druhé světové války a na jakých principech stojí totalitní režimy
  • monument bude výrazným, umělecky hodnotným a nadčasovým příspěvkem do veřejného prostoru hlavního města Prahy

Unikátní projekt sochy Čas ticha vznikl v průběhu plánování Památníku ticha jako místa paměti, jež reflektuje smutnou roli nádraží Praha-Bubny během druhé světové války i krátce po ní. Právě odtud bylo deportováno na padesát tisíc Židů do ghett a koncentračních táborů. Tudy také vedly první živelné odsuny pražských Němců. Železniční stanice později posloužila i pro nástupy muklů do lágrů v padesátých letech.

Monumentální, více než šedesátitunová žulová socha světově uznávaného umělce Jaroslava Róny (Nadace PPF v roce 2021 podpořila už jeho dílo Vítězství robotů pro Světovou výstavu EXPO v Dubaji) bude mít působivý tvar mohutného, mírně stlačeného oválu, který symbolizuje jak vesmír, tak čas a nekonečno. Jeho povrch ponese text Hanny Arendtové o vzniku totality, jenž bude vytvořen zvětšeným Braillovým písmem jako kamenný reliéf a bude obepínat celý objem sochy.

Dílo bude na pozemku Památníku ticha umístěno diagonálně od již nainstalované plastiky Aleše Veselého Brána nenávratna, aby si nekonkurovaly, ale doplňovaly se a vizuálně obohatily protilehlá otevřená prostranství na opačných stranách budovy památníku. Socha bude dokončena v roce 2025.