Veslařský klub Slavia Praha: sport jako prostředek, vzdělání jako cíl

VK Slavia Praha
Logo VK Slavia Praha

30/11/2020

Sport jako cesta k osobnímu rozvoji, vzdělání a srovnání životních hodnot. K takovému pohledu vede mladé veslaře trenérka juniorů a dorostu v pražské Slavii Martina Součková.

prosinec 2020

• Martina Součková už šest let v roli trenérky pomáhá svým svěřencům rozšiřovat obzory, vede je k píli a odhodlání jak ve sportu, tak v životě
  • sport vnímá mimo jiné jako prostředek k dobrému zahraničnímu univerzitnímu vzdělání

Popis projektu

„Sport jako prostředek. Vzdělání jako cíl.“ Tohoto motta se při své trenérské práci ve veslařském klubu pražské Slavie drží Martina Součková, bývalá reprezentantka a bronzová medailistka z mistrovství světa do 23 let. Vzděláním přitom rozumí jak studium (jeden z jejích svěřenců v současné době díky veslování studuje v USA na prestižní univerzitě Yale), tak vnitřní sebezdokonalování v tom nejširším slova smyslu. Už šestým rokem s obdivuhodným elánem a nasazením buduje klubový tým a dovedla ho k mnoha místním i mezinárodním úspěchům. Vzhledem k tomu, že veslování je finančně velice náročný sport a vybavení je potřeba pravidelně modernizovat, rozhodli jsme se klub podpořit koupí špičkové osmiveslice Filippi, která bude sloužit juniorům a veslařům do 23 let. V roce 2021 na ní tým vyrazí na pražské Primátorky a pojede o co nejlepší umístění.„Sport je věcí životních hodnot,“ tvrdí trenérka Součková. „I když se nestanu mistrem světa, mohu ve svém životě zúročit vše, co jsem jím získal. Sport potřebuje spousty vůle, odhodlání a také čestného chování.“ Že to nejsou jen planá slova sama dokázala během Pražských primátorek v roce 2018, kdy pohotově zareagovala v krizové situaci a zachránila z Vltavy dva tonoucí.