Cirk La Putyka a Bez frází prolnuli umění se sportem. Vznikl svazek, od kterého můžeme čekat velké věci

Logo Cirk La Putyka

Cirk La Putyka

8/11/2021

Michal Boltnar cvičí na kruzích při happeningu St.Art Cirku La Putyka a projektu Bez frází
Michal Boltnar cvičí na kruzích při happeningu St.Art Cirku La Putyka a projektu Bez frází
Logo Cirk La Putyka

Cirk La Putyka

8/11/2021

Co je vlastně sport a co je umění? Jaký umělecký žánr má sportu nejblíže? Jak se sport a umění navzájem prolínají? V čem se naopak rozcházejí? Ovlivňuje sport umění nebo snad umění má vliv na sport? Potřebuje sport více kultury a kultura sportu? Tyhle otázky běží hlavami tvůrců happeningu St.Art z Cirku La Putyka a Bez frází. První večer, během nějž na ně společně začali hledat odpovědi, byl příslibem rozsáhlého projektu, který přivede sport do divadla a divadlo ke sportu.

„Happening, který ukáže dva světy, které k sobě mají tak blízko. Pohyb, hudba, emoce, rozhovory – nejen to vás čeká během večera St.Art.“ To autoři slibovali divákům a v dynamické, elegantní i potem splavené show jim všeho nabídli vrchovatě. Už dvojí význam názvu St.Art přitom ukazuje, jak tohle spojení sami vnímají. Můžete ho totiž číst buď jednoduše start, anebo taky Saint Art, tedy „svaté umění“.

Propojení s vizí

Happening – podle autorů totiž nešlo o „představení“ – se konal 2. listopadu na domovské scéně La Putyky Jatka 78 v pražské Holešovické tržnici. Diváci ho mohli sledovat buď přímo v sále, nebo on-line na platformě Film Naživo. V jediném večeru se tak setkaly hned tři projekty podpořené darem Nadace PPF. V úvodu principál Rostislav Novák ml. publiku vysvětlil, co St.Art vlastně je a především čím se má stát v budoucnu. Odrazový můstek pro spolupráci Cirku La PutykaBez frází má v roce 2022 pokračovat čtyřmi dalšími „spojovacími večery“, které přivedou dohromady sport a umění a nakonec vyústí v nové sportovně-divadelní představení.

Emoce na druhou

Program, který stále můžete ze záznamu vidět na webu Filmu Naživo, se skládal ze tří částí. První nabídla ukázky několika sportů bez příkras, za plného světla a v dresech, tedy tak, jak jsme na ně zvyklí ze zápasů, závodů a utkání. V druhé mohli diváci nahlédnout do sportovního zákulisí a prostřednictvím rozhovorů se dozvědět, jak moc „je to o hlavě“, tedy pár zajímavých postřehů ze sportovní psychologie, a taky jak moc je sport věda. To pak názorně předvedla ukázka kardiotréninku s vysokou zátěží, při kterém nechal Rosťa Novák do svého syna Matyáše pouštět elektrický proud. Na očekávané prolnutí světa sportu s tím uměleckým došlo v závěrečné třetí části, která sportovní výkony přesadila do divadelních kostýmů, záře reflektorů a hudby.

Účinkující bezprostředně po happeningu neskrývali emoce a nadšení. Podívejte se, jaké dojmy si odnesli herci a jaké sportovci.

Podle reakcí a komentářů publika i účinkujících se v závěrečné části stalo něco, co si dopředu nikdo neuměl přesně představit. Silné zážitky a emoce patří jak ke sportu, tak k divadlu. V každém prostředí jsou ale trochu jiného druhu. Spojení v duchu St.Art je vzájemně umocnilo, zároveň ale pohled na umění z perspektivy sportovce a na sport z pohledu umělce nabídl úplně novou kvalitu, která v budoucnu určitě ještě mnohokrát překvapí a nadchne.