Plešouni: aplikace pro onkologicky nemocné děti

Plešouni logo

1/4/2024

Plešouni – seriál a aplikace pro onkologicky nemocné děti
Plešouni – seriál a aplikace pro onkologicky nemocné děti
Plešouni logo

1/4/2024

Každý rok si 300 000 dětí po celém světě vyslechne nepředstavitelně krutou diagnózu: rakovina. Animovaný seriál a aplikace Plešouni vznikají proto, aby jim v téhle těžké chvíli pomohly. Za projektem stojí ilustrátorka Eliška Podzimková, která v patnácti letech úspěšnou onkologickou léčbu sama absolvovala.

srpen 2023

• aplikace je součástí projektu na podporu dětských onkologických pacientů – jeho základem je animovaný seriál, který děti a jejich rodiče provází komplikovanou životní situací
  • Eliška Podzimková je uznávaná výtvarnice, která dlouhodobě reprezentuje český talent v zahraničí a současně do Česka přináší své zkušenosti ze světa
  • aplikace je stavěna jako univerzální a vznikne v české i anglické verzi, aby byla použitelná celosvětově

Aplikace Plešouni doprovází stejnojmenný animovaný seriál pro děti trpící nádorovými onemocněními. Ten si dal za cíl těmto dětem a jejich rodičům mimořádně komplikovanou životní situaci ulehčit. Třináct dílů odpovídá na otázky, které je trápí, a vysvětluje, co je při léčbě čeká, aby porazily zákeřnou nemoc, která se jim usídlila v těle. Snaží se zbavit děti strachu z neznáma a informovat je i jejich rodiče, co a proč se při náročné léčbě bude dít. Používá k tomu speciální hybridní filmovou techniku, která kombinuje reálné záběry s animovanými.

Seriál doplňuje aplikace pro mobil nebo tablet, kam si děti budu zapisovat informace o svém pitném režimu, lécích, stravování a vylučování, tedy důležitá data, která lékaři potřebují, aby správně nastavili a kontrolovali průběh léčby. Mimoto budou v aplikaci ke zhlédnutí všechny díly seriálu a další užitečné věci, jako tipy, co jíst při antibakteriální dietě, jednoduché recepty, rehabilitační cvičení a jóga nebo tipy na kreativní vyžití.

Hnacím motorem projektu je talentovaná mladá výtvarnice Eliška Podzimková, která si úspěšnou onkologickou léčbou sama prošla. Plešouni získali záštitu Evropské společnosti pro dětskou onkologii i Americké onkologické společnosti.