Matěj mapuje Domov můj: kniha, která ukazuje, na koho a na co můžeme být jako Češi hrdí

Logo projektu maappi

Matěj mapuje Domov můj

17/7/2022

maappi: mapa České republiky z knihy Matěj mapuje Domov můj
maappi: mapa České republiky z knihy Matěj mapuje Domov můj
Logo projektu maappi

Matěj mapuje Domov můj

17/7/2022

Společná kniha ilustrátora s poruchou autistického spektra a jeho mámy představuje světu sedmadvacet významných českých osobností, míst, památek a dalších zajímavostí. Vychází u příležitosti českého předsednictví v Radě EU.

Map Your Life

květen 2022

• kniha je přehledem českých osobností, historických památek a dalších pamětihodností, které mají mezinárodní přesah a význam
  • vychází v souvislosti s českým předsednictvím v Radě EU, a je tak dobrou příležitostí připomenout, čím jsme jako národ přispěli světové vzdělanosti a kultuře
  • Matěj Hošek je příkladem toho, jak silně může člověka ovlivnit a pomoci mu, když se rozhodne bez ohledu na nepřízeň osudu následovat svůj sen a když má rodinu, která ho v tom podpoří

Kniha Matěj mapuje Domov můj je společným dílem ilustrátora Matěje Hoška a jeho mámy Michaely Hoškové. Matěj se narodil s poruchou autistického spektra a jeho vyhlídky na počátku života nebyly zrovna příznivé. S pomocí rodiny a okolí se s osudem popral a díky školní inkluzi úspěšně dokončil základní vzdělání a složil přijímací zkoušky na Soukromou střední uměleckou školu designu. Jeho vášní je doprava, umění, a především tvoření nejrůznějších map, v nichž našel nástroj, který mu pomáhá chápat svět. Dnes se svou mámou Michaelou jako ilustrátor pracuje na knihách, diářích a jiných kreativních produktech.

Jejich nová společná publikace, u jejíhož vzniku byla Nadace PPF od samého začátku, vychází u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie a představuje významné české osobnosti a zajímavosti, na které může být naše země hrdá. Autoři při jejich výběru vycházeli z přesvědčení, že i my Češi máme osobnosti, které dobyly svět svými vynálezy, objevy a uměním. Stejně tak stojí za pozornost i nejrůznější naše legendy, historické památky nebo architektonické a technické skvosty.

Kniha vychází v češtině a angličtině a bude se distribuovat delegacím přijíždějícím do České republiky i v zahraničí prostřednictvím Českých domů v evropských metropolích, českých velvyslanectví ve státech EU nebo prostřednictvím ministerstev, agentury Czech Tourism a dalších subjektů.