Krušnohorský poutník logo

Krušnohorský poutník, Kovářská
Krušnohorský poutník logo

Včera

Z historicky cenné budovy bývalé „rybičkárny“ v Krušných horách vzniká s naší pomocí dům s otevřenými dveřmi – pro vzdělávání, kreativní workshopy, kulturní akce a festivaly i pro stezkaře a pěší turisty, kteří procházejí Krušné hory. Ať už z české, nebo z německé strany.

Petr Mikšíček

srpen 2024

• Krušnohorský poutník oživuje kulturu a objevuje zapomenutou historii česko-německého pohraničí
  • vytváří prostor pro vzdělávání a rozvoj zejména dětem a mládeži
  • zachránil před zkázou historicky významný objekt
  • Petr Mikšíček do projektu investoval obdivuhodné množství času, energie i financí

Nejstarší budovou v městysu Kovářská (Schmiedeberg) v Krušných horách je bývalá „rybičkárna“ – továrna na konzervaci ryb. V roce 1870 ji postavil Čech Anton Kalla a fungovala až do roku 1952. Od té doby první výrobní objekt v Kovářské chátral a posledních dvacet let byl v havarijním stavu.

V roce 2021 koupil zchátralou budovu spisovatel, filmový dokumentarista a režisér Petr Mikšíček. V roce 2000 obešel Česko a od té doby se věnuje tématu česko-německého pohraničí. Vydal mnoho knih, uspořádal mnoho výstav a natočil desítky dokumentů, hraných krátkých filmů a vizualizací o Krušných horách. K nejznámějším patří kniha Zmizelé Sudety, Sudetská pouť aneb Waldgang, Tajná zpráva o Marcebile či fotografický průvodce Krušnohořím Krušný ráj. V roce 2021 spustil poznávací aplikaci Živé hory s využitím rozšířené a virtuální reality.

Krušnohorský poutník, jak Petr Mikšíček svůj projekt pojmenoval, se měl stát základnou pro aktivity, kterým se od roku 2001 v česko-německém pohraničí – hlavně v Krušných horách – věnuje. Jednou z nejvýraznějších je například spolek DoKrajin, který se už třináct let stará o zanikající osadu Králův mlýn neboli Königsmühle a který zde pravidelně organizuje landartový festival a brigády pomáhající záchraně tohoto jedinečného místa.

Kromě toho byl záměr takový, aby nové centrum nabízelo možnosti pro vytváření různých projektů, které budou spojovat Čechy a Němce. Cílem nikdy nebylo vytvořit pouhý penzion a nabízet ubytování platícím klientům. Poloha budovy přímo v centru městysu umožňuje nabídnout obyvatelům a návštěvníkům obce Kovářská služby, které nejsou zcela běžné a obohatí místní život.

V květnu 2021 tak začala rekonstrukce zchátralého objektu a za pouhé tři roky Krušnohorský poutník úžasně ožil. Vznikl v něm například greenscreenový ateliér a tak dnes nabízí kreativní workshopy pro žáky a studenty základních a středních škol z Česka a Německa. Dlouhodobě se věnuje dětem z místní základní školy, které se tu učí natáčet, stříhat a vytvářet různé druhy audiovizuálních materiálů. Velkorysé prostory Krušnohorského poutníka umožňují pořádat setkání občanů, koncerty, promítání a festivaly, ale i rodinné nebo firemní akce či konference. Zatímco přes rok funguje Poutník jako místo pro vzdělávání a víkendové pobyty, přes léto má dveře otevřené pro stezkaře a pěší turisty, kteří procházejí Krušné hory.

Do léta 2024 vybudoval Petr Mikšíček s pomocí rodiny, přátel a převážně místních řemeslníků společenský sál, ateliér a tři pokoje v prvním patře. Opravili také střechu, zajistili novou krytinu a instalovali tepelné čerpadlo. Srovnali nevyhovující a zarostlý pozemek u domu a vytvořili na něm prostor vhodný pro venkovní aktivity. Na této zahradě mohou turisté přespat ve stanech a nejnověji tu vznikla venkovní pergola s útulnou, která bude celoročně nabízet zázemí lidem na cestě po Krušnohoří. Fungovat bude také jako venkovní učebna a prostor pro workshopy.

Díky naší podpoře se na podzim plánuje rekonstrukce zbytku prvního patra a podkroví, kde bude možné ubytovat studenty či turisty. Navýší se tak kapacita objektu a pozvedne se celkový komfort Poutníka.

Díky blízkosti německé hranice a krásné přírodě v okolí Kovářské nabízí Krušnohorský poutník skvělé příležitosti pro propojování lidí, zájmů a kulturních tradic v česko-německém pohraničí.