Film Industry MFF Karlovy Vary 2024

Logo MFF Karlovy Vary

Film Industry MFF Karlovy Vary

20/6/2024

Pro české filmaře je často těžké zapojit se do mezinárodního filmového dění, získávat zahraniční zkušenosti a navazovat kontakty. Český film ale světový kontext velmi potřebuje. Proto už podruhé podporujeme sekci Film Industry karlovarského filmového festivalu, aby mohla do České republiky zvát špičky světové filmové produkce a zároveň vysílat talentované české filmaře na festivaly, workshopy a další oborové události ve světě.

FILM SERVIS FESTIVAL KARLOVY VARY

květen 2024

• pro české filmové tvůrce je komplikované zapojit se do mezinárodního dění v oblasti filmové produkce, účastnit se zahraničních festivalů a navazovat kontakty
  • Industry sekce karlovarského filmového festivalu dlouhodobě podporuje talentované filmaře, pomáhá formovat novou generaci českých filmových tvůrců, a ovlivňuje tak směřování i kvalitu české kinematografie
  • nadační podpora umožní vybraným českým filmovým profesionálům absolvovat mezinárodní workshopy, rezidenční tvůrčí pobyty a vzdělávací programy pořádané ve spolupráci s dalšími etablovanými zahraničními festivaly, a poznat tak inovativní přístupy v jiných částech světa
  • součástí podpory je také inspirační program v rámci MFF Karlovy Vary, kde vybraní zahraniční experti či producenti představí témata, která v současné době hýbou světem filmu

Posláním oddělení Film Industry MFF Karlovy Vary je propojovat filmové profesionály účastnící se festivalu, dávat producentům a režisérům příležitost představit své filmy a seznamovat je s buyery, distributory a zástupci jiných filmových festivalů.

Spolupráce s Nadací PPF umožňuje sekci Film Industry realizovat řadu aktivit na podporu filmových profesionálů. V loňském roce díky ní například významná postava amerického nezávislého filmu producentka Christine Vachon nabídla varskému industry publiku své zkušenosti v rámci inspirativní master class.

Dvěma českým filmům ve stadiu střihu pomohla podpora Nadace PPF k účasti na mezinárodním workshopu First Cut Lab. Ten za spolupráce zahraničních expertů pomáhá nasměrovat film k dobrému přijetí mezinárodním publikem. Projekt absolventa tohoto workshopu režiséra Vojtěcha Strakatého Věčný klid byl následně vybrán na prestižní přehlídku European Works in Progress v Kolíně nad Rýnem. Film Od března do května režiséra Martina Pavola Repka zase získal jednu z hlavních cen na koprodukčním trhu When East Meets West v italském Terstu.

Podpora také umožnila vyslání účastnice programu KVIFF Talents do zahraničí: režisérka Terézie Halamová se tak spolu se svou producentkou Natálií Pavlove zúčastnila třítýdenního rezidenčního tvůrčího pobytu Visegrad Pop-up Residency v polské Varšavě.

Vybraným mladým českým filmovým profesionálům nabízí festival ve spolupráci s dalšími etablovanými zahraničními festivaly možnost účasti na industry programech v rámci nové neformální festivalové sítě Launchpad. Celkem osm českých profesionálů tak v uplynulých měsících mělo možnost navštívit tři festivaly v Tallinu, Soluni a Rotterdamu a ještě dva festivaly je v letošním roce čekají. Dva čeští producenti Marek Novák a Lukáš Kokeš byli vybráni, aby se účastnili prestižního programu Producers Network na festivalu v Cannes.

V letošním roce Film Industry naváže na tradici úspěšných masterclasses uvítáním světově proslulé casting režisérky Francine Maisler. Navíc kromě tradiční přehlídky KVIFF Eastern Promises festival představí v nových prostorách Císařských lázní dva inspirační konferenční bloky – český a mezinárodní – a také poskytne lounge pro networking filmových profesionálů v průběhu Industry Days.